Vigelands kunstnerhjem på Frogner

Vigelands ukjente tekstil skatt

Gustav Vigeland er Norges største billedhugger gjennom tidene. I forbindelse med 150-årsjubileet for hans fødsel har Kristiania Design og Vigeland-museet samarbeidet om å belyse mindre kjente sider av Vigelands kunstproduksjon. Slik vil de gjøre interiørdesignet i Gustav Vigelands kunstnerhjem bedre kjent.

Kristiania Design har gjennom fjorårets Gerhard Munthe-utstilling på Nasjonalmuseet etablert seg som en solid aktør innen kunst- og interiørdesign. Den gang jobbet Kristiania Design tett med Nasjonalmuseets kuratorer og gjorde Munthes kunst tilgjengelig gjennom nye produkter som har høstet god kritikk. Nå er det Gustav Vigelands kunsthåndverk de arbeider med. Med utgangspunkt i Vigelands putemønstre har Kristiania Design produsert tekstilprodukter inspirert av interiøret i Vigelands kunstnerhjem på Frogner i Oslo. Leiligheten stod ferdig i 1924 og har 1920-tallets estetikk. Fargevalget fra den gang er populært hos interiørbloggere og en del av dagens fargetrender.

Berenike Munthe Wulfsberg i Kristiania Design sier følgende:

– Vi ser på det som en utfordring at hvem som helst kan kopiere kunst av eldre dato og reprodusere det. Vi ønsker å hylle og tilgjengeliggjøre kunstnerne på en måte som vi tror at de selv kunne gått god for, i et tett samarbeid med museene og dets kuratorer.

Produktene er produsert av det tradisjonsrike veveriet Innvik AS (etablert 1890), gjennom deres eksklusive Jacquard-vev. Tekstilkunstner Kristina D. Aas har latt seg inspirere av Vigeland og presenterer sin tolkning av kunstnerens design.

– For oss er produksjonsprosessen, med design, vev og hente inspirasjon hjemme hos Gustav Vigeland spennende og motiverende. Våre gode samarbeidspartnere leverer kvalitet i alle ledd. Dette er høykvalitets tekstilprodukter for bruk i eget hjem, som gir gode minner om selve kunsten, sier Wulfsberg.

– Vigeland-museet opplever en formidabel interesse for Gustav Vigelands hjem. Det er med god grunn. Han designet deler av interiøret selv og vi blir bedre kjent med Vigeland gjennom å se hvordan den store billedhuggeren levde. Vi er stolte over å fylle vår museumsbutikk med kvalitetsprodukter fra Kristiania Design og ser at publikum på denne måten kan ta med seg en bit av Vigeland hjem til sin egen stue eller hytte, sier museumsleder Jarle Strømodden i Vigeland-museet.

Vigelands verker i Virtuell Reality (VR) og Augmentet Reality (AR)

Som et ledd i satsingen for Kristiania Design skal også Qvisten Animation bidra med å bygge opp under historien om kunstneren og verkene med innovative og engasjerende filmer. Det skal tas i bruk VR- og AR-teknologi for å skape interaktive møter mellom publikum og Gustav Vigelands verk.

– Vi har lang erfaring i å presentere kjente og kjære forfattere på film, og synes prosjektet med Kristiania Design utfordrer oss på en ny måte. Nå skal vi utforske Vigeland sine tanker og ideer bak de ikoniske verkene han utformet og formidle dette gjennom animasjoner og film. Ved å bruke formatene VR og AR håper vi å treffe publikum på en engasjerende måte, ved bokstavelig talt å la publikum tre «inn» i selve kunstverket, sier Ove Heiborg, produsent og eier av Qvisten Animation.

Tilbake til bloggen